zondag 28 oktober 2012

Kjell Bakker op pad met Janneke - de Eiffeltoren



De Eiffeltoren is het meest opmerkelijke monument in Parijs en is wereldwijd het symbool van Frankrijk. Het wordt door velen gezien als één van de niet-klassieke wereldwonderen. De toren, genoemd naar zijn bouwheer Gustave Eiffel, ontvangt jaarlijks meer dan 5,5 miljoen bezoekers. Op 28 november 2002 verwelkomde de Eiffeltoren zijn 200.000.000ste gast. De Eiffeltoren is 317 meter hoog, zonder de televisie-antenne mee te rekenen (324 meter met antenne). Hij weegt 7200 ton. (7.200.000 kilo). Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan de toren enkele centimeters in hoogte veranderen door het uitzetten of inkrimpen van het metaal. De toren heeft vier poten; op verschillende niveaus bevinden zich platforms. Voor de tocht naar boven kan men kiezen tussen trap of lift (via de poten). Op het eerste platform bevindt zich een expositie over de Eiffeltoren met foto's, schilderijen en informatie. Informatiepanelen geven aan welke gebouwen te zien zijn vanaf de Eiffeltoren. Er is een uniek uitzicht over Parijs. 

Bekijk het filmpje dat Kjell heeft gemaakt:

Geschiedenis
Er is aan de toren gebouwd vanaf 1887 tot 1889 ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling, de Eiffeltoren zou de monumentale toegang tot de tentoonstelling worden (1889). Het jaar 1889 was niet toevallig uitgekozen: het was de 100ste verjaardag van de Franse Revolutie. De Eiffeltoren werd op 31 maart 1889 ingehuldigd en op 6 mei officieel geopend. In totaal werkten 300 staalarbeiders mee aan de bouw. Het was opmerkelijk voor die tijd dat slechts één arbeider het leven liet tijdens de werken.
De Parijse bevolking was tijdens de eerste jaren dat de toren er stond helemaal niet blij met het monument. In hun ogen was het een metalen gevaarte. Vandaag de dag wordt de Eiffeltoren echter beschouwd als een architecturaal meesterwerk. Een bijzonderheid is de veelheid aan fijnmazige ornamenten (smeedwerk) die op de toren zijn aangebracht, een prestatie die Eiffel de bijnaam ijzertovenaar gaf.
Oorspronkelijk zou men de Eiffeltoren na 20 jaar weer slopen, maar omdat de toren waardevol bleek voor communicatiedoeleinden mocht hij langer blijven staan. Op 12 januari 1908 werd het eerste lange-afstand radiobericht vanaf de toren verzonden. In 1956 beschadigde een brand de top van de toren.
In de jaren '80 werd een oud restaurant en zijn ondersteunende steigerconstructie ontmanteld en uit de Eiffeltoren verwijderd. Het geheel werd verkocht en heropgebouwd in de Verenigde Staten (New Orleans, Louisiana). Tegenwoordig bevinden zich nog twee restaurants in de toren, het Altitude 95 restaurant op de eerste verdieping en het restaurant Le Jules Verne op 125 meter hoogte. De Le Jules Verne heeft één Michelinster.
Janneke @Drielanden punt Vaals (zie filmpje)
In het jaar 2000 installeerde men talloze flikkerlichten en krachtige zoeklampen op dee toren. Iedere avond is er een lichtshow en de zoeklampen bovenaan maken 's nachts van de Eiffeltoren een lichtbaken in de Parijse skyline. Elk jaar op 14 juli wordt rond de Eiffeltoren een groots vuurwerk afgestoken ter ere van de verjaardag van de Franse Revolutie. Dit vuurwerk werd altijd graag gezien dus besloot men dit elke avond te doen.



Gustave Eiffel (1832-1923)
De Eiffeltoren is overigens bepaald niet het enige bouwwerk dat Gustave Eiffel ons nagelaten heeft. Zo dankt Frankrijk honderden spoorbruggen aan hem. Hoe groot de hekel van de Corsicanen aan de Fransen van het vasteland ook mag zijn, ze zijn nog altijd dolblij met de spoorbrug van de in Dijon geboren Eiffel, die het eindelijk mogelijk maakte het eiland ook in de winter dwars over te steken. De spectaculairste brug is wellicht de Viaduc de Garabit, die met 500 meter lengte op 122 meter hoogte over een dal voert. Merkwaardiger nog is het aquaduct (pont-canal) van Briare, dat maakt dat de binnenvaart op vijftien meter hoogte de Loire kruist.
Overigens beperkte Eiffel zich niet tot grote constructies. Hij tekende ook voor de ontwerpen van glas-in-lood-ramen, onder meer voor de stations van Toulouse en Agen. Verder ontwierp hij het stalen geraamte van het Vrijheidsbeeld.
Gustave Eiffel ligt begraven in een familiegraf op de begraafplaats van Levallois-Perret in Parijs. Voor de graftombe ligt een gedenksteen voor hem, met behalve zijn naam uiteraard een afbeelding van de Eiffeltoren.  




Op de top vind je het kantoor van Gustave Eiffel. De wassen figuren die je in het kantoor ziet zijn afbeeldingen van hem en zij dochter Claire maar ook hun beroemde gast, de Amerikaanse uitvinder Thomas Edison. Verder vindt op dit hoogte punt panoramische indicatoren, zo wordt het eenvoudig om de stad te herkennen en goede foto's te nemen. Verder staan er verwijzingen naar andere grote plaatsen in Europa en hun afstand er naar toe.



Hoezo juist dit onderwerp?
Ik ben zelf in Parijs geweest en de Eiffeltoren heeft grote indruk op me gemaakt.

1 opmerking:

  1. Duidelijk artikel over de Eiffeltoren. De pop in de foto's zijn grappig.

    De Eiffeltoren is zeker indrukwekkend en geeft net al tour Montparnasse een mooi uitzicht over de stad

    BeantwoordenVerwijderen