dinsdag 27 november 2012

Jill van Hoof ging op pad met Janneke - speren uit Nieuw GuineaDe speer
Vandaag gaat Janneke met Jill mee naar een nieuw stukje in de geschiedenis: het jagen en dan in het bijzonder jagen met de speer. 
Een speer werd vroeger gebruikt om te jagen. Als de mensen wilden jagen gooiden ze met hun speer op een dier. De speren werden ook gebruikt voor de verdediging van jezelf en het vechten tegen een ander volk of andere stam. De speer was een symbool van macht. 

De speer bestaat uit verschillende onderdelen. Een schacht (het deel waar je de speer vasthoudt) en de punt. De punt kan op verschillende manieren worden gemaakt. De punt kan een deel van de schacht zijn of er kan een punt op de steen gebonden zijn. De meeste speren die heel oud zijn, zijn helemaal van hout gemaakt, niet van een tak maar van de kern van de boomstam. Mijn moeders speren komen uit Nieuw-Guinea (Irian-Jaya).
 

In Nieuw-Guinea  werden de speren gemaakt van bamboe, omdat dat een licht materiaal is en de jagers er ver mee konden gooien. Deze speren zijn heel oud en versierd op de schacht. De punten zijn van hout en ze zijn allebei verschillend gevormd. De grootste speer heeft een gladde bladvormige punt en de kleinste speer een gekartelde punt. De gekartelde punt zorgde voor meer verwondingen door dat alles aan de karteltjes bleef hangen en is van hout. De gladde punt van bamboe zorgt voor een steekwond. 
Deze speren zijn heel oud dus wie weer hoeveel gewonden of doden mensen en dieren deze speren gemaakt hebben...


Waarom heb ik voor deze speren gekozen?

Ik heb de speren gekozen, omdat ze al jaren in de familie zijn. Het verhaal achter deze speren is dat mijn moeder Indonesisch is. Zij heeft samen met haar familie in Indonesië gewoond.   
Mijn oma's moeder heeft deze speren gekregen uit Indonesië van mijn moeders oom. Toen mijn oma's moeder overleed heeft mijn oma de speren geërfd. Nadat mijn oma overleed heeft mijn moeder deze speren geërfd. Deze speren hebben dus al een lange geschiedenis achter zich.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten