dinsdag 29 januari 2013

Karijn den Teuling ging op pad met Janneke - de duivenklokDeze week was Janneke bij mij thuis om te kijken naar de duivenklok.

Bekijk hier het filmpje van Karijn.

Waarom heb ik voor de dit voorwerp gekozen?
Ik heb voor de duivenklok gekozen, omdat mijn opa al 65 jaar duiven heeft en vroeger ook mee heeft gedaan aan wedstrijden, waarbij hij deze klok heeft gebruikt.

Hobby van mijnwerkers

Vroeger toen de mannen nog in de mijnen werkten, hadden velen als hobby postduiven. De mensen die duiven hielden, werden duivenmelkers genoemd, in het Limburgs dialect heet dat "doevenpiet".


Duivenhok van de opa van Karijn

Wedstrijden

Door de week worden de duiven heel goed verzorgd door hun baasje. In het duivenseizoen (april tot en met september) worden de duiven op elke vrijdag naar het café gebracht (inzetlokaal). Alle duiven worden bij elkaar gezet in een aluminium korf, dan worden ze met een vrachtwagen naar België of Frankrijk gebracht. Op zondagmorgen werden de duiven losgelaten, om weer zo snel mogelijk naar huis te vliegen.
Ringetjes met identiteitsbewijzen van de duivenHoe werd de klok gebruikt?

Alle duiven hadden een rubber ringetje om een poot, met daarop op een nummer. Bij bij het ringetje hoorde ook een kaartje, waarmee je kon bewijzen dat de duif van jou was. Als de duiven thuis aankwamen werd het ringetje door de duivenmelkers van het pootje gehaald en in de duivenklok gestopt. De duivenklok is super belangrijk voor de duivenmelkers. Als het ringetje in de klok zit, draait de duivenmelker aan de sleutel op de klok, zo kun je op een rol papier, die in de klok zit, een afdruk maken. Van die afdruk kun tot op de seconde aflezen hoe laat de duif is thuisgekomen en kun je ook zien welke duif precies als eerste aankwam.Winnaar van de wedstrijd

Als alle duiven thuis waren aangekomen, werd de klok weer terug naar het café gebracht, daar werd gekeken of er niet was vals gespeeld. De duif die als eerst is aangekomen, is de winnaar en de duivenmelker van wie de duif is, krijgt een prijs.Tegenwoordig wordt er een elektrische klok gebruikt voor wedstrijden. Je moet deze klok aansluiten op een computer en daar wordt gekeken hoe laat de duiven aankwamen.
 
Electrische duivenklok

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten