zaterdag 23 februari 2013

Jeremy Kleuters ging op pad met Janneke - de piramiden

Bekijk hier het filmpje van Jeremy




Deze week was Janneke bij mij op bezoek om meer te weten te komen over de piramiden.





Algemene info over de piramiden

De geschiedenis van de piramiden gaan terug tot ver voor Christus. De allereerste piramide is ruim 4500 jaar geleden gebouwd. Dit is de piramide van Djoser in Saqqara (bij Caïro).

De piramiden werden gebruikt als graven voor overleden farao's. Eerst werd het lichaam gemummificeerd en vervolgens in een versierde lijkenkist naar zijn grafkamer in de piramide gebracht.

In de piramiden werden verschillende kamers gemaakt om schatten van de farao in op te bergen. Er werd een heel gangenstelsel aangelegd zodat grafrovers niet bij de farao of zijn schatten te komen. 

Bouw van piramiden
Hoe kwamen de Egyptenaren nou aan een goede plaats waar de piramiden gebouwd konden worden. Dit was niet zo heel moeilijk. De piramiden moesten op de westoever van de Nijl worden gebouwd. De zon ging hier namelijk elke dag onder. Dit werd door de Egyptenaren in verband gebracht met de dood. Daarbij kwam ook nog dat daar een heel groot kalkstenen plateau lag, een harde ondergrond en dus geschikt voor de grote piramides die er op moesten komen. Het was geen mooie vlakke ondergrond maar daar hebben ze gewoon omheen gebouwd. Om de piramiden heen hebben ze wel geprobeerd om de bodem vlak te maken.
Een heel karwei om zo'n piramide te bouwen. En dan helemaal als je weet dat ze lang voor de geboorte van Christus zijn gebouwd. Dus zeker meer dan 2000 jaar geleden. Je kan wel begrijpen dat er toen nog geen grote machines waren en allerlei apparatuur om alles uit te rekenen, lengte, hoogte, hoek van de helling (hoe schuin moeten alle vier de kanten van de piramide zijn). Blijkbaar hebben de Egyptenaren er een goed techniek voor gehad, want de piramides zijn heel erg precies. Er zit bijna geen verschil in!! Knappe koppen...
De stenen van de piramide haalden de uit een bouwput, voor de buitenkant van de piramide vonden de Egyptenaren een ander steensoort. Dit was mooier, ze lieten van de andere over van de nijl grote blokken kalksteen overvaren van ongeveer 2,5 ton. Voor de grafkamer gebruikte men weer een ander soort steen namelijk graniet. Dit lieten ze nog van veel verder komen. Hetzelfde steen werd ook gebruikt om de piramide af te sluiten. Waarschijnlijk omdat het een heel sterke steensoort is.

Piramiden van Gizeh.

Er zijn vele piramiden in Egypte, maar de bekendste zijn natuurlijk de piramiden van Gizeh (ook bij Caïro). Op dit complex staan 3 grote piramiden van 3 farao's en een paar kleinere piramiden van hun koninginnen. De grootste is de piramide van Cheops. Deze piramide is 146,6 meter hoog en 230,4 meter breed. De tweede piramide is van Chefren, de zoon van Cheops. Deze piramide is 143,5 meter hoog en 215,2 meter breed. Op deze piramide kun je nog een restje zien van de kalkstenen bekleding die erop zat. De lokale bevolking heeft hetber met de tijd afgeschraapt om nieuwe gebouwen mee te bouwen. De derde en kleinste is die van Mykerinos. Dit was weer de zoon van Chefren. Deze is 65,5 meter hoog en 105 meter breed.
Op het plaatje zie je van links naar rechts: Mykerinos, Chefren en Cheops.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten