zaterdag 9 maart 2013

Max Suzenaar ging met Janneke op pad - Boeddha

Bekijk hier het fimpje van Max
Deze week ging Janneke naar mij toe om de Boeddha te bestuderen.Wie is (Gautama) Boeddha?
Boeddha komt oorspronkelijk van de naam Gautama Boeddha. Boeddha leefde van ongeveer 450 tot 370 voor Chr. in wat nu Nepal is. Moderne geleerden beweren dat hij officieel leefde van  480 tot 400 v. Chr. Boeddha zou dus 80 jaar oud zijn geworden. 
Wanneer Gautama Boeddha geboren is, weet nog niemand. 
Gautama Boeddha werd na ca. 10 maanden geboren. Voordat Boeddha geboren werd kwamen een aantal geleerden Koningin Maya vertellen dat haar zoon Boeddha een Asceet* zou worden. Koningin Maya stierf een aantal weken na de geboorte van haar zoon.

*Ascese is het streven naar of het beoefenen van een reine levenswandel door de eigen hartstochten en begeerten te beteugelen en zelftucht toe te passen. (dit heb ik opgezocht op Google.)

Wat ging Boeddha later doen?
Na 29 jaar de buitenwereld alleen achter de muren gezien te hebben, ging Boeddha (zonder toestemming) op een avond met een bediende de stad in. Tot zijn verbazing ziet hij een dode man liggen. Boeddha was hier zo verbaasd om, omdat hij dit nog nooit gezien had in het paleis.
Dit is het begin van Boeddha, hij werd later een monnik/asceet en stierf op zijn (volgens geleerden bewezen) 80 jarige leeftijd aan ouderdom.

Wat is er overgebleven van Boeddha?
Omdat Boeddha zoveel mensen geïnspireerd heeft, werd hij later zeer beroemd. Wat er van over gebleven is, zijn de boeddha's en een het Boeddhisme.

Waarom dit onderwerp?
Ik wist niet zo snel een historisch voorwerp te vinden, en toen opeens dacht ik ''oh ja, ik heb nog een boeddha in de woonkamer staan'' daarom heb ik dit gekozen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten