maandag 20 mei 2013

Daniel Sollet ging met Janneke op pad - militaire zakboekjesBekijk hier het filmpje van DanielMilitaire zakboekjes
Militaire zakboekjes werden gebruikt om overzicht te behouden van de uitzet betref kleding, schoeisel en wapens die een militair in bruikleen kreeg. Op de eerste bladzijden stond de naam van de militair, geboortedatum en -plaats en diens ouders. Daarbij ook hoe groot de militair was en diens uiterlijke kenmerken. Ook in welk regiment hij ingedeeld werd en diens rang en functie. De dag van intreden staat er in vermeld en de datum dat hij uit dienst vertrok. Ieder jaar werd de uitzet gecontroleerd en wanneer er spullen weg waren moest de militair daar de waarde van betalen. Wanneer bijvoorbeeld een onderbroek niet terug kwam, moest daarvoor 70 cent betaald worden. Dat werd van zijn soldij (salaris) afgetrokken. De waarde van een paar schoenen was 5 gulden. Een pantalon koste 5,90 gulden. Wanneer hij uit dienst vertrok werd de eindafrekening gemaakt.
Mijn zakboekjes
De twee zakboekjes die ik heb zijn oud. Het oudste is van mijn bedovergrootvader Arnoldus Sollet die in Maastricht in 1826 geboren is en in 1846 in dienst getreden is. In 1848 is hij uit dienst gegaan. Het tweede boekje is van Petrus Josephus Sollet die een zoon van Arnoldus Sollet was. Hij ging in 1875 in militaire dienst en werd te Oud-Vroenhoven bij Maastricht gestationeerd bij de rijdende artillerie. Dat was toen daar op de fiets en niet op een paard. Als wapens droeg hij een pistool en sabel. Hij heeft het er goed gehad en tekent bij. In het jaar 1880 is hij uit dienst getreden en op 10 mei van dat jaar heeft hij een certificaat van goed gedrag gekregen. Hij heeft in die jaren niet deelgenomen aan veldtochten, is niet verwond geraakt, geen bijzondere daden verricht en geen eretekens ontvangen. Nadat hij uit militaire dienst was werd hij geweermaker van beroep. Zijn vader Arnold Sollet was na zijn diensttijd schilder van gebouwen en koopman.

Waarom heb ik dit onderwerp gekozen?
Omdat het interessant is en er veel over te vertellen is. Je komt niet snel zulke oude boekjes tegen. Mijn vader heeft deze geërfd van familie. Het leek me leuk om er iets over te vertellen.. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten