maandag 17 december 2012

Lotte Alzer ging op pad met Janneke - Berlijnse muur

Deze week was Janneke bij mij op bezoek. Ik heb gekozen voor een stukje van de Berlijnse muur als historisch voorwerp. Daar ga ik wat over vertellen:          

Hoe is de Muur ontstaan?

Op 7 mei 1945 komt er een einde aan de 2e wereldoorlog. Amerika, Rusland, Engeland en Frankrijk maakten samen afspraken over Duitsland. Duitsland kreeg een grote boete.
Duitsland werd opgedeeld in 4 delen: het Amerikaanse deel, het Franse deel, het Engelse deel en als laatste het Russische deel. Hetzelfde gebeurde in Berlijn, dat ook in 4 delen werd opgedeeld. 


Duitsland werd opgedeeld, omdat ze hadden bedacht dat een verdeeld Duitsland nooit instaat zou zijn om nog eens een oorlog te beginnen, het zou daarvoor te zwak zijn.

Na de tweedeling 

Duitsland werd daarna gezien als 2 delen, namelijk het Oosten en het Westen. De DDR in het Oosten en de BRD in het Westen. Stalin besloot om op 24 juni 1948 de bondgenoten te dwingen om hen zones over te dragen. Hij bedacht een plan en zette een blokkade om heel West-Berlijn. Zo zou West-Berlijn niet meer bevoorraad kunnen worden. Hij dacht dat het Westen geen oorlog wou en hem de stukken grond wel wou geven, maar ze hadden al wat bedacht en maakten een luchtbrug naar West-Berlijn. Na de Blokkade was het duidelijk dat Duitsland nu in 2 delen was verdeelt.

Het westen en oosten 

Het Westen volgde het voorbeeld van de Amerikanen en werd kapitalistisch. Het Oosten werd Communistisch. Duitsland verkeerde hierdoor in een rare situatie, het was 1 land dat op verschillende manieren werd geregeerd. Na een tijdje zagen de Oost-Duitsers dat het Westen veel rijker was en dat er meer welvaart was dan in het Oosten. Dit was vooral in Berlijn heel goed te zien. Van 1952 tot 1961 verlieten ongeveer 2.235.000 mensen het Oosten en vluchtte naar het westen. 

In de nacht van 13 augustus 1961 werd de muur gebouwd. Het werd de afsluiting van het IJzeren Gordijn genoemd. Maar dit hield de meeste Duitsers niet tegen.Pogingen om over te steken 
 Er werd tegen de muur ingereden met een Shovel (soort tractor), mensen sprongen uit ramen van flatgebouwen die deel uitmaakten van de muur, er werden tunnels gegraven en er is zelfs iemand geweest die met een zelf gemaakte luchtballon over de Muur probeerde te komen. Om nog meer vluchtpogingen te voorkomen werd de Duitsers verteld dat iedereen die over de Muur heen zou willen klimmen dood geschoten werd.De val van de Berlijnse MuurToen Hongarije en Oostenrijk hun grenzen weer opende, werd er gemeld dat er niet militair zou worden ingegrepen. Er kwam een goot aantal demonstraties en op 9 november werd er een persconferentie gehouden, hierin werd verteld dat de regering had besloten dat de DDR-burgers vrij mochten reizen van Oost naar West en andersom.


Maar de regering was vergeten dit aan de grens wachters te vertellen en naar de uitzending gingen veel mensen op weg naar de muur. Toen de grote mensenmassa was gearriveerd besloten de grenswachters zelf de grens te openen. Er werd niet geschoten en nog diezelfde nacht bezochten 50.000 Oost-Duitsers West-Berlijn. De muur was gevallen en beelden van feestende Berlijners werden over de hele wereld uitgezonden. Op 3 oktober 1990 werd Duitsland pas officieel weer 1 staat.


Duitsland na de val van de Muur


Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland is in het Oosten van Duitsland een veel hoger percentage van mensen werkloos. Ook zijn de Oost-Duitsers over het algemeen veel armer dan de West-Duitsers. Dingen die wel al meteen verbeterden voor de Oost-Duitsers waren, dat de mensen niet meer onderdrukt werden, de mensen kregen hun vrijheid terug en er kwamen vrije verkiezingen. West-Duitsland helpt nu mee het oostelijke deel van hun land op te bouwen, maar het zal nog even duren voordat de schade helemaal is herstelt.Waarom heb ik de Berlijnse muur als voorwerp gekozen?

Ik zag bij ons thuis in de kast een stukje steen staan en ik vroeg me af wat dat was. Mijn moeder zei dat het een stukje van de Berlijnse muur was, en ik wilde er wel meer over weten. Mijn oom heeft dit stukje in Berlijn gekocht in 1990 en aan mijn moeder gegeven, dit stukje is afkomstig van de muur uit 1961 en is dus al 51 jaar oud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten