woensdag 19 juni 2013

Maren Lutgens ging met Janneke op Pad - postzegelsBekijk hier het filmpje van MarenMijn verhaal gaat over de postzegelverzameling van mijn overgrootvader, mijn vader en mijn moeder.
Over de hele wereld sparen miljoenen mensen postzegels, het is een zeer populaire hobby.


De postzegel werd bedacht in 1837. In 1840 werd de eerste postzegel in Engeland in gebruik genomen. De eerste Nederlandse postzegel is van 1 januari 1852.
Inmiddels hebben alle landen postzegels. Vroeger stond vaak een afbeelding van het staatshoofd op de postzegel, tegenwoordig zijn er heel veel verschillende afbeeldingen. Alle landen hebben ook de naam van het land op de postzegel staan, behalve Engeland. Dit land hoeft dat niet omdat zij als eerste de postzegel hebben ingevoerd.
De geschiedenis van de kinderpostzegels
In de verzamelingen die wij thuis hebben, zitten ook veel kinderpostzegels.
De eerste kinderpostzegels werden uitgegeven in 1912 in Zwitserland. De opbrengst van de zegels waren "pro juventute" betekent: voor de jeugd.

In 1923 besloot de Nederlandse regering als tweede land in de wereld om kinderpostzegels in te voeren.

De eerste Nederlandse kinderpostzegels zijn van 1924. Wij hebben daarvan 1 in ons bezit, deze was van mijn overgrootvader.
Met de eerste kinderpostzegelactie werd een bedrag opgehaald van 51.000 gulden (23.143,-).

 In 1925 werd het comité voor kinderpostzegels opgericht. Deze moesten de verkoop organiseren en de opbrengsten eerlijk verdelen. Zij richten comités met vrijwilligers op die de postzegels moesten verkopen.


In 1930 heeft bijna iedere gemeente in Nederland zo'n comité.

In 1948 komt een onderwijzer op het idee om de kinderen van zijn school met de postzegels langs de deur te laten gaan. Dat plan vind het comité van kinderpostzegels een goed idee. Ze proberen het uit op 4 plaatsen in Nederland.

In 1949 wordt dit landelijk ingevoerd.

In 1956 doet meer dan de helft van alle basisscholen in Nederland mee aan de kinderpostzegelactie.

In 2000 worden de plaatselijke comités opgeheven en word de verkoop alleen nog door kinderen gedaan.
 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten