woensdag 19 juni 2013

Melvin Ye op pad met Janneke – Het Chinese rechtzwaard: Jian

Bekijk hier het filmpje van Melvin


Vandaag gaat Janneke met mij terug in de geschiedenis naar het Oude China, waar we het gaan hebben over het Chinese rechtzwaard.
Een jian van 1100 – 256 v. Chr (32 cm)De jianDe jian heeft een geschiedenis van minstens 3000 jaar. Jian is het Chinese woord voor het dubbelsnijdende rechtzwaard. Korte bronzen versies van dit wapen werden al ruim 2500 jaar geleden gebruikt op de slagvelden van de Lente en Herfst periode (8e tot 5e eeuw vóór Christus) waarin China nog bestond uit een aantal feodale staten. De jian is een veelzijdig zwaard dat goed kan snijden en steken. De jian is het enige erkende zwaard in de Chinese cultuur.


De ware Jian
Een groot verschil tussen de ware en de moderne flexibele jian is het gewicht en de balans. De balans ligt bij moderne zwaarden vaak erg dicht bij de grip en het gehele gewicht is erg laag, waar een ware jian een duidelijk voelbaar gewicht aan staal in de kling heeft.
Behalve een goed gewicht en een goede balans moet een zwaard een stevige kling hebben om de energie van een steekbeweging optimaal door te geven naar de punt, en is dus liever zo stijf mogelijk in plaats van flexibel.

Ware jian/ traditionele jian


Van zwaard naar sportartikel
In de geschiedenis van China is het herhaaldelijk voorgekomen dat genootschappen die zich bekwaamden in vechtkunst een rebellie startten, en sommigen van deze rebellieën kwamen zelfs zover de heersende elite omver te werpen. De communistische partij vond daarom dat in de 60-er jaren nodig was het volk te "ontwapenen". Het thema van de Culturele Revolutie was het verwerpen van oude normen en waarden en vormde een goed kader om ook de vechtkunst te veranderen. Het vrije gevecht werd verboden, met als reden dat het te competitief was. Zo ook werd de jian gevormd die wij vandaag de dag het meest zien: een licht flexibel zwaard, dat geen wapen meer is maar een sportartikel.
Jianshu


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten